نویسندهی کتاب سیر تکاملی حقوق اسرای جنگی در اسلام و حقوق بینالملل، سیمین علیزاده میباشد که او در این کتاب به تحلیل و بررسی حقوق اسرای جنگی را هم در حقوق اسلامی و هم در قوانین بینالملل پرداخته است. انسان ذاتا موجودی جمعی و عنصر وجودیاش از علاقه و غریزه ساخته شده که این علایق و غرایز مبنی بر بزرگی و برتری جویی عاملی برای سوق دادن در سوی شکلگیری نزاع و جنگ است. برای اطلاع بیشتر از این کتاب تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
در این کتاب سیر تکاملی حقوق اسرای جنگی در اسلام و حقوق بینالملل به موارد زیر پرداخته شده است:
همانطور که میدانید مسئله جنگ یکی از مهمترین مظاهر زندگی ملل بوده و ابزاری است برای رسیدن به هدفهایی که بعضی از کشورها مبتنی بر حقوق بینالملل جلوه میدهند. جنگ آخرین حربه حل اختلافات و از جمله مکانیسمهایی است که در روابط خارجی دولتها برای رسیدن به اهداف سیاسی خارجی بکار برده میشود. به همین دلیل تفکر پیرامون جنگ و یکی از موضوعات مهم مربوط به آن یعنی (اسیران جنگی) از قدیم توجه محققین و تئوریسینهای علوم سیاسی و حقوقی را به خود جلب کرده است. یکی از نتایج اجتناب ناپذیر پدیدهی جنگ، (اسارت) و (اسیران جنگی) است که در این رابطه وضعیت حقوقی اسیران جنگی که در دست دشمن هستند مطرح میشود.
در خصوص کتاب سیر تکاملی حقوق اسرای جنگی در اسلام و حقوق بینالملل بایستی بدانید که برای بررسی حقوق اسیران جنگی ابتدا باید جنگ را ب عنوان یک پدیدهی اجتماعی از دیدگاههای تاریخی، جامعهشناسی، سیاسی و حقوقی مورد بررسی قرار داد. پس از آن به حقوق اسیران جنگی که در مخاصمات میان کشورها به دست کشور متخاصم اسیر میشوند پرداخت. در این حقوق اسرای جنگی در اسلام و حقوق بینالملل به تفصیل مورد بررسی قرار میگیرد. دین اسلام با بنیانگذاری اصول انسانی در برخورد و رفتار با اسیر جنگی میتواند الگوی بسیار مناسبی از حقوق اسیران جنگی باشد. اسیران جنگی در روند تاریخ همواره متحمل آسیبها و شکنجهها و رفتارهای خشونتآمیز بودهاند و با گذشت زمان به تدریج تحولاتی در بهبود رفتار با اسیران جنگ و احقاق حقوق آنان پدید آمده است. کنوانسیونها و اسناد بینالمللی متعددی دربارهی حقوق جنگ وجود دارد که تلاش در محدود کردن و نظارت بر جنگ دارند. مهمترین این کنوانسیونها، دو کنوانسیون لاهه و ژنو هستند که در آنها به گونهای مفصل به بررسی وضعیت اسرای جنگی پرداخته شده است.