کتاب مادر خوب مادر بد از دکتر نهاله مشتاق، عضو انجمن روانکاوی امریکا از معدود کتابهایی در ایران میباشد که باوجود حجم کم آن، اساسیترین چالشهای مادران با فرزندانشان را به روشی متفاوت و از طریق خودآگاهی و راهکارهای رفتاری بررسی و حل میکند. این کتاب به مادران سرزمینمان حسی سرشار از رضایت در اوج اینکه گاهی میتوان خشمگین بود و گاهی میتوان حتی متنفر بود و این احساسات از عشق مادری مادران نسبت به فرزندانشان نهتنها نمیکاهد بلکه طبق تعریف این کتاب فرزندانمان را به سمت درک عشق واقعی و تعریف خود از همان کودکی آشنا میکند.
نهاله مشتاق در این کتاب به تحلیل تمام احساسها و عذاب وجدانهای مادران از همان روزهای اولی که نوزاد خود را در آغوش میگیرند میپردازد و عشق اسطورهای یا به تعریفی نگاه مادر کامل بودن را که بیشتر بهواسطه فرهنگمان به ما دادهشده است را تبدیل به رابطه دو انسان که در اوج نیاز به خودشکوفایی میتوانند یگانه بودن و تجربه عاشق بودن را در کنار هم لمس کنند و هردو به معنای واقعی بتوانند تمام احساسات خود بهجای مخفی کردن بپذیرند و رفتار درستی را از خود به نمایش بگذارند، پرداخته است.
نویسندهای که از روانکاویهایش مینویسد
نهاله مشتاق نویسنده کتابهای زیادی در حوزه روانکاوی تحلیلی بزگسالان و مادرو کودک و همچنین درزمینهٔ تعبیر رؤیا و تحلیل آن میباشد
دکتر مشتاق بنیانگذار و مدیر موسسه روانشناختی هم آوا و فارغالتحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران است. ایشان مدرک روانکاوی خود را از انستیتوی روانکاوی شیکاگو دریافت کرده است. نهاله مشتاق از سردبیران مجله گفتمان روانکاوی و عضو انجمن روانکاوی امریکا میباشد.
کارنامه دکتر مشتاق بیشتر درزمینهٔ ی خودآگاهیهای مادر نسبت به کودک و تحلیل رابطه بین آنها و نیز آسیبشناسی و تفاوت جنسیت بین افراد میباشد. دکتر مشتاق در کتاب مادر خوب مادر بد به این نکته اشاره میکند که همانطور که همه میدانیم، فرزند پروری وظیفهای لذتبخش، رشد دهنده، سخت و چالشبرانگیز است و همه مادران امید دارند که فرزندانشان در بزرگسالی دارای شخصیت پویا و سازندهای باشند ما باید به این نکته نیز آگاه باشیم که فرزند پروری یک مهارت آموختنی است و هر چه وقت بیشتری را صرف آموختن این مهارت بهصورت آگاهی یافتن و عملی به کار بردن آموختههایمان کنیم میتوانیم نتایج بهتری را در این زمینه دریافت کنیم.
کتاب مادر خوب مادر بد مناسب چه مادرانی است
کتاب مادر خوب مادر بد یک کتاب فوقالعاده برای تمام مادرانی است:
- که در فرهنگی که مادر را بهعنوان قدیسی در زندگی معرفی کرده اند، زندگی میکنند و هررفتار و اتفاقی که برای فرزند به وجودمی آید مادر ناخودآگاه پر میشود از احساس گناه ناشی از کامل نبودن و تخطی از قدیس شدن نسبت به مادران دیگر سرزمینش و ناخواسته حجم این اضطراب و تشویشها را بر دوش فرزند خود میگذارد و اورا کامل میخواهد تا حداقل از این طریق کامل بودن خود را بتواند اثبات کند.
- تمام مادرانی که از حجم وسیعی از احساس منفی خسته شدهاند و فرزندان آنها در حال تجربه مادری هستند که ضعفهای خود را نمیپذیرد بازخواسته های خود مراقبت نمیکند و انسان شادی نیست.
- برای تمام مادرانی که از داشتن احساس خشم و عصبانیت خود نسبت به کودکانشان احساس شرم میکنند خشم و دوست داشتن را متضاد هم میدانند و فکر میکنند تنها یکی از آنها باید در یک فرد وجود داشته باشند.
- برای تمام مادرانی که فک میکنند نباید هیچ علاقهمندی دیگری جز کودکشان داشته باشند و در غیر این صورت احساس بد بودن و عذاب وجدان پیدا میکنند.
- و تمام مادران کشورمان که از تمام این مقایسهها و عذاب وجدانها و احساس گناهها نسبت به خودشان و فرزندشان خسته شده اندو به دنبال راهی هستند که در کنار حفظ نقش مادر بودنشان بتوانند آرامش را از درون خود به کودکشان انتقال دهند و می خواهند برای خود و کودکشان لحظاتی پر از عشق و صمیمیت را به یادگار بگذارند.
خلاصهای از جنس آشتی رابطهی مادروفرزندی در کتاب مادر خوب مادر بد
این کتاب بابیان داستانها و مثالهای متعدد و همچنین بازگو کردن انواع چالشها توانسته به مادران سرزمینمان بیاموزد که برای مادر بودن نباید کامل و بدون هیچ نقص و انجام هیچ اشتباهی بود. دکتر نهاله مشتاق در کتاب مادر خوب مادر بد، توانسته زنان را قبل از نقش مادر بودنشان با مفهوم آشتی با خود و شناختن احساسات و پذیرفتن این احساسات بهجای سرکوب و انکارشان آشنا کرده و به تمام مادران این نکته را یادآوری کند که گاهی بروز احساسات و درک اینکه آنها نیز حق خسته شدن، ناراحت شدن و خشمگین شدن رادارند آرامش عجیبی را به مادر هدیه می دهد و این نهتنها خدشهای به خوب بودن آنها وارد نمیکند بلکه موجب رشد شخصیت فردی و اجتماعی کودکشان نیز میشود.