کتاب انسان در جستجوی معنا، اثری غیرداستانی است که به تجربه ویکتور فرانکل از زندگی در اردوگاههای کار اجباری نازیها و همچنین تکنیک روان درمانی او به نام لوگوتراپی میپردازد. فرانکل هرگز روایتی خطی از دوران حضور خود در اردوگاهها به خواننده ارائه نمیدهد. در عوض، او بیشتر بر توضیح این موضوع متمرکز است که چگونه مبارزات روزمره زندگی در اردوگاه بر وضعیت روانی زندانیان تأثیر میگذارد. در نتیجه، او تنها زمانی جزئیاتی را در مورد تجربه خود ارائه میدهد که بتوان از آن جزئیات به عنوان مدرکی برای نظریههای روانشناختی او استفاده کرد. برای دانلود کتاب انسان در جستجوی معنا میتوانید از طریق سایت افکار مثبت اقدام نمایید.
کتاب انسان در جستجوی معنا درباره چیست؟
فرانکل در کتاب انسان در جستجوی معنا میگوید بر اساس مشاهداتش از همبندانش، زندانی معمولا از سه مرحله ذهنی عبور میکند: شوک در چند روز اول پس از ورود، بیتفاوتی و «مرگ احساسی» پس از عادت کردن به زندگی در اردوگاه، و سرخوردگی در مورد زندگی پس از آزادی. بیشتر بخش اول کتاب، «تجارب در یک اردوگاه کار اجباری»، به بررسی این موضوع میپردازد که چه اتفاقی برای زندانیان بیتفاوت افتاد و چگونه فرانکل توانست از این بیتفاوتی اجتناب کند.
فلسفه کتاب انسان در جستجوی معنا چیست؟
هسته اصلی فلسفه فرانکل این است که عمیقترین آرزوی یک انسان، یافتن معنایی در زندگی خود است و اگر بتواند آن معنا را بیابد، میتواند از هر چیزی جان سالم به در ببرد. فرانکل در تجربیاتش در اردوگاه کار اجباری معنی پیدا کرد و تصمیم گرفت که از رنج خود به عنوان فرصتی برای تبدیل شدن به فرد بهتری استفاده کند. او به جای بیتفاوتی و پذیرش اینکه محکوم به فناست، ترجیح داد رنج خود را در آغوش بگیرد.
به گفته فرانکل در کتاب انسان در جستجوی معنا، در حالی که سرنوشت انسان در زندگی قطعا تحت تأثیر شرایطی است که او در آن قرار میگیرد، او در نهایت آزاد است که مسیر زندگی خود را انتخاب کند. حتی در بدترین شرایط ممکن، انسان همیشه در انتخاب نگرش نسبت به زندگی آزاد است.
راههای یافتن معنا در زندگی
فرانکل مدعی است که سه راه برای یافتن معنا در زندگی وجود دارد: از طریق کار، از طریق عشق، و از طریق رنج. فرانکل اراده خود را برای رسیدن به معنا (یا میل خود برای داشتن یک زندگی معنادار) با تمرکز بر معانی بالقوهای که میتوانست برای خود ایجاد کند، در طول سه سال حضور در اردوگاهها زنده نگه داشت.
فرانکل علاوه بر یافتن معنایی در رنجش، با فکر کردن به کاری که پس از ترک اردوگاه میخواست انجام دهد، به خود انگیزه داد. او میخواست دستنوشتهاش را در مورد لوگوتراپی کتاب انسان در جستجوی معنا بازنویسی کند؛ دستنوشتهای که نازیها هنگام ورود به آشویتس از او گرفتند. فرانکل نیز در عشق امید پیدا کرد و تصویر همسرش به او کمک کرد تا سختترین دوران زندگیاش بگذرد.
معنا درمانی به طور خلاصه
بخش دوم کتاب انسان در جستجوی معنا، “معنا درمانی به طور خلاصه” به توضیح بیشتر ایدههای فرانکل در مورد معنا درمانی اختصاص دارد. او توضیح میدهد که میل انسان به معنا میتواند از نظر وجودی ناامید شود، که به نوبه خود میتواند موجب تحریک عصبهای نووژنیک گردد.
به عبارت دیگر، اگر انسان نتواند معنا یا هدف زندگی خود را بیابد، ممکن است دچار مشکلات روانی شود که باید به آنها رسیدگی کند. فرانکل استدلال میکند که هرکسی باید تلاش نماید تا در وضعیت نو پویایی باشد، که در آن تنشی بین آنچه قبلاً انجام داده و آنچه که امیدوار است به انجام برساند وجود دارد.
از نظر فرانکل، این تنش بین گذشته و حال برای سلامت روان حیاتی است. فرانکل به کسانی که نیاز به درمان دارند، کمک میکند تا با استفاده از نیت متناقض بر اضطرابها و ترسهای خود غلبه کنند، که در آن فرد سعی میکند چیزی را که دقیقا از آن میترسد به وجود آورد.
سخن پایانی
فرانکل کتاب انسان در جستجوی معنا را با این جمله پایان میدهد که «انسان موجودی است که اتاقهای گاز را در آشویتس اختراع کرد. با این حال، او نیز همان موجودی است که با دعای خداوند یا شمع اسرائیل بر لبانش، قائم وارد آن اتاقهای گاز شد.» فرانکل معتقد است که در حالی که انسان قطعاً قادر به انجام شر است، هیچ انسانی نباید شرور باشد. هر انسانی این ظرفیت را دارد که در هر موقعیت ممکن رفتار و نگرش خود را تغییر دهد. فرانکل در پسنوشتهاش این باور را بهعنوان پایهای برای خوشبینی غمانگیز یا اعتقاد به اهمیت «بله» گفتن علیرغم همه چیز، تأیید میکند.