نویسندگی، محدود به جنسیت نمیشود. سالهاست که زنان و مردان بسیاری همراه یکدیگر دست به قلم میبرند و شخصیت و داستانهای متنوع خلق میکنند. خیلی وقت است که نویسندگان زن ایرانی نیز مانند مردان پا به عرصه اجتماع گذاشتهاند و هنر و نویسندگی را هم گام با مردان پیش میبرند و در راستا نیز موفق شدهاند که آثار شایستهای را خلق کنند. در این بین رمانهایی که توسط نویسندگان زن نوشته شدهاند، از ویژگیهای خاصی نیز برخوردارند که مهمترین ویژگی این کتب را میتوان نگاه و نوشتار زنانه و پرداختن به دغدغههای زنان دانست. در ادامه چند نویسنده از بهترین زنان نویسنده ایرانی و آثارشان را معرفی میکنیم.
سیمین دانشور از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی
اولین مجموعه داستانی که در کشور ما توسط یک زن نوشته شد، کتاب آتش خاموش متعلق به سیمین دانشور میباشد. او از معروفترین نویسندگان در زن دورۀ بیداری بوده و نخستین زن ایرانی میباشد که به شکل حرفهای شروع به داستان نویسی کرد. سیمین دانشور در ۸ اردیبهشت سال ۱۳۰۰در شیراز متولد و در خانوادهای فرهیخته و ثروتمند پرورش یافت. پدر این نویسنده، پزشک و مادرش مدیر هنرستان و نقاش بود و همین فضا بستری را فراهم کرد تا او از کودکی به کتابخوانی علاقه پیدا کند و اشعار حافظ و سعدی و کتب ناصر خسرو و بیهقی را مطالعه نماید. همچنین با توجه به اینکه به زبان انگلیسی تسلط کامل داشت، در سن کم ادبیات جهان را مطالعه نمود.
زهرا عبدی نویسنده موفق ایرانی
زهرا عبدی فارغ التحصیل از رشتههای ادبیات فارسی و ادیان و عرفان از دانشگاه تهران میباشد. او با سه رمان «روز حلزون»، «ناتمامی» و «تاریکی معلق روز» جایگاه خویش را در میان نویسندگان زن ایرانی باز کرده است. زهرا عبدی به ادبیات کلاسیک تسلط کامل داشته و بیشتر شخصیتهای رمانهایش خاکستری هستند و از دل زندگی روزمره و عادی بیرون میآیند. همچنین موضوعاتی چون مهاجرت، عشق، سفر در رمانهای زهرا عبدی پدیدار شدهاند.
غزاله علیزاده از نویسندگان زن ایرانی
دیگر نویسنده موفق در میان زنان ایرانی که میخواهیم به شما معرفی نماییم «غزاله علیزاده» است. او در بهمن ۱۳۲۷ متولد شد و در اردیبهشت سال ۱۳۷۵ نیز فوت کرد. علیزاده بعد از تمام کردن مقطع کارشناسی رشته علوم سیاسی از دانشگاه تهران، جهت ادامه تحصیل به دانشگاه «سوربن» فرانسه رفت و پس از بازگشت به ایران، نخستین اثرش را در مشهد و در سال ۱۳۴۰ با نام «ناگذشتنی» منتشر نمود. این نویسنده توانا بیشتر به دلیل رمان ۲جلدی «خانه ادریسیها» به یکی از معروف ترین نویسندگان ایرانی تبدیل شد. ۳ سال پس از مرگ علیزاده، داستان خانه ادریسیها، برنده جایزه «بیست سال داستاننویسی» شد. از دیگر رمانهای غزاله علیزاده میتوان به «دو منظره»، «شبهای تهران» و «ملک آسیاب» اشاره نمود.
زویا پیرزاد رمان نویس مشهور ایرانی
«زویا پیرزاد» نویسنده ارمنیتبار اهل ایران میباشد که با رمانهای چون «چراغها را من خاموش میکنم» و «عادت میکنیم» جزو نویسندگان زن ایرانی شد. این نویسنده جوایزی چون جایزه بنیاد هوشنگ گلشیری، کتاب سال وزارت ارشاد و لوح تقدیر جایزه ادبی یلدا را از آن خود کرد.
نشر مرکز، ۳ داستان این نویسنده، به اسامی «طعم گس خرمالو»، «یک روز مانده به عید پاک» و «مثل همه عصرها» را در یک کتاب به نام «سه کتاب» منتشر نموده است.
چیستا یثربی از نویسندگان معروف ایرانی
چیستا یثربی نویسندهی بسیار توانایی است که از کودکی شعر میگفت و بهعنوان نمایشنامهنویس، منتقد، کارگردان، فیلمنامهنویس، مترجم و مدرس دانشگاه فعالیت کرده است. او فارغالتحصیل رشتۀ روانشناسی از دانشگاه الزهرا تهران میباشد و مدرک دکتری خود را با موضوع پایاننامه تئاتردرمانی از کانادا گرفته است.
رمان پستچی یکی از بهترین این نویسنده پر آوازه است که شرح مقطعی از زندگی خود نویسنده به عنوان راوی میباشد. همچنین یثربی حدود ۲۰ اثر را کارگردانی کرده است و رمانهای «پری کوچک دریایی» و «کوتاه کردن موی مرده» هم از آثار موفق او به شمار میروند.
سخن پایانی نویسندگان زن ایرانی
تاریخ ادبیات ایران و جهان، پر از آثار ارزشمند زنان موفق ایرانی میباشد که برای نوشتن بهای زیادی پرداخت کردهاند. در این میان، به دلایل گوناگون فرهنگی و اجتماعی، نویسندگان زن ایرانی بسیار کمتر شناخته شدهاند، در صورتی که این نویسندگان آثار بسیار فاخری را تولید کردهاند که با توجه به همین شناخت کم تأثیر خود را بر ادبیات جهان گذاشته است.