کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید اثری از رضا حمامی است. او در این کتاب به مفاهیم، مبانی و تاریخچه کنواسیون حل و فصل اختلافات ناشی از سرمایه گذاری، که بین دولتها و اتباع دولت دیگر، که یکی از موفقترین و بارزترین کنوانسیونهای بینالمللی است، میپردازد. در این مقاله قصد داریم به معرفی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید بپردازیم؛ لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
دربارهی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنسوانسیون ایکسید
در خصوص معرفی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنسوانسیون اکسید به قلم رضا حمامی، باید اشاره کرد که، مرکز حل و فصل اختلافات ایکسید، یک نهاد داوری پیشرو در بخشهای رسیدگی به اختلافات دولت سرمایهگذار خارجی است. از این جهت، رویه داوری ایکسید در حوزههای متفاوت در حوزههای مختلف ماهوی و شکلی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. هر چند که عبارت سرمایهگذاری، هم به عنوان (مرکز) و هم در (کنوانسیون حل و فصل اختلافات سرمایهگذاری میان دولتها و اتباع دولتهای دیگر) به چشم میخورد، این مفهوم در کنوانسیون واشنگتن تعریف نشده باقی مانده است. فقدان چنین تعریفی، ریشه اختلاف نظرهای تفسیری در رویه ایکسید بوده و تلاشهای صورت گرفته برای تفوق بر این اختلافات تا امروز نتیجه بخش نبوده است.
رویکردهای تفسیری ذهنی و عینی متفاوت نسبت به مفهوم سرمایهگذاری در بند 1 تا 25 ماده و دیدگاههای متفاوت نسبت به این مفهوم از نظر کنوانسیون و اسناد اعلام رضایت شامل معاهدات دو طرفه و چند جانبه سرمایهگذاری، موجب شده است که با گذشت نزدیک به نیم قرن از زمان تصویب این کنواسیون، هنوز امکان ارائه تعریف واحد یا استخراج معیارها و استانداردهای مورد قبول عام برای معرفی این مفهوم فراهم نشود. ارائه راه حلی در این زمینه، دغدغه بسیاری از صاحبنظران حقوق بینالملل سرمایهگذاری بوده که تاکنون به یک نتیجه مشترکی نرسیدهاند. در صورت عدم اعتراض به رای در مهلت قانونی و عدم امکان بطلان آن به وسیله دادگاه ملی، به درخواست محکوم له از مراجع کشور محل صدور یا کشور دیگر، رای در معرض شناسایی یا اجرا قرار گرفته و اقدامات مربوط به شناسایی و اجرا معمول خواهد گردید زیرا اجرای برخی آرای داوری به دلیل این که محکوم علیه طوعا رای را به اجرا درمیآورد، نیازمند انجام عملیات اجرایی به وسیله مراجع دولتی نیست.
برخی نیز یا فاقد ماهیت اجرایی هستند یا ذی نفع رای تنها خواهان به رسمیت شناختن آن است؛ در این گونه موارد نیز رای به اجرا نیازی ندارد. اما در مواردی که ماهیت آرا اجرایی است و محکوم علیه طوعا آن را اجرا نکند، به اقدامات اجرایی نیاز خواهد بود و این امر مستلزم دخالت مراجع مربوطه و با بهکارگیری قوای اجبارکننده است. در خصوص معرفی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنواسیون اکسید باید بدانیم که این مراجع به صورت معمول دادگاهها و نیروهای اجرایی یا سازمانهای تحت نظر آنها هستند. لازم به ذکر است که ذی نفع رای باید با مراجعه به دادگاههای دولتی از قدرت عمومی آنها جهت اجرای رای استمداد نماید. بنابراین، باتوجه به اینکه رسیدگی دیوانهای داوری یک مرحلهای بهحساب میآید و این دیوانها فاقد قدرت اجرایی هستند، در مرحله پس از صدور رای و اجرای آرای داوری نقش دادگاههای دولتی در این مرحله در واقع جهت استفاده از قدرت عمومی در راستای احقاق حقوق اشخاص است و به نظر میرسد دادگاههای داخلی تنها مرجعی باشد که به لحاظ برخورداری از اقتدار عمومی بتوانند طرفی را که از اجرای آرای داوری سرپیچی میکند و به اجرای آن ملزم مینماید.
مطالعه کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید به چه افرادی پیشنهاد میشود؟
در خصوص معرفی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید به قلم رضا حمامی، مطالعه این کتاب برای آن دسته از اشخاصی که رشته تحصیلی آنها حقوق و علوم سیاسی است و افرادی که داوطلب شرکت در آزمونهای حقوقی هستند یا افرادی که علاقه زیادی که گسترش اطلاعات عمومی در زمینههای حقوقی هستند، پیشنهاد میشود.
سخن پایانی
کتاب حقوقی نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید به قلم رضا حمامی، به بررسی و جستوجوی معنی و مفهوم تاریخچه کنوانسیون حل و فصل اختلافات ناشی از ایکسید که میان دولتها و اتباع دیگر در جایگاه خود یکی از موفقترین کنوانسیونهای بینالمللی است، پرداخته است. در این مقاله به معرفی کتاب نحوه اجرای احکام داوری بر پایه کنوانسیون ایکسید پرداخته شده است.