کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی، نوشتهی میلاد میوه یان است که او در این کتاب به معرفی و بررسی آثارهای فساد عقد در عقود معوض و غیر معوض پرداخته است. در این بلاگ قصد داریم به معرفی کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی بپردازیم. لطفا تا انتهای این بلاگ همراه ما باشید و برای تهیه کتاب از طریق این لینک اقدام نمایید.
معرفی کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی
عقد یکی از مباحثهای بسیار مهم، پایه و اساسی در جهت معاملات مفهوم است که فقها و حقوقدانان در تلاشاند تا تعریف کامل و جامعی از عقد را مطرح و ارائه دهند. از طرفی در این باب گروهی ذیل هر یک از عقود معین و تعیین شده تعریفی مناسب و متناسب با آن عقد مطرح و ارائه دادهاند. در معرفی کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی ابتدا معنای لغوی عقد و در ادامه معنای اصلاحی عقد را به تفکیک آرای فقهای امامیه و اهل سنت و حقوقدانان ایران ارائه میشود. از آن جایی که عقد فاسد در عالم واقعیت ارزش و اعتباری ندارد؛ اما امکان دارد تا متعاقدین از فساد عقد بیاطلاع باشند و آثار عقد صحیح و درست را در روابط خود بر اساس آن مقرر کرده باشند. همچنین بایستی توجه نمود که طرفین با علم به فساد عقد در پی ترتیب آثار عقد صحیح بر آن باشند. با این وجود که در هیچ یک از این دو فرض آثار عقد صحیح بر آنها وارد نشده است؛ البته همچین وضعیتی در روابطهای طرفین بسیار تاثیرگذار بوده و در شرایط خاص و مهم و با انظمام عوامل خارجی از قبیل قبض مورد معامله میتوان شرایط را برای ایجاد آثار جانبی خاص و مهم که شامل؛ ضمان عین و منافع اعم از مستوفات و غیرمستوفات به عمل آورد. از طرفی مانند جایی که بر اثر بیع فاسد خسارتی به مبیع وارد شود، بنابر قاعده ضمان قهری و نه مسئولیت قراردادی، مشتری ضامن به جبران خسارت خواهد بود. البته در فقه امامیه و عامه در جهت تکلیف رد عین و عوض منافع و سود در عقود معوض و غیر معوض آیات، قواعد فقهی متعدد و روایات مورد استناد قرار گرفتهاند.
همانطور که در فقه شیعه و سه مکتب از مکاتب چهارگانه اهل سنت (حنبلی، شافعی و مالکی) عقد باطل و فاسد به یک معنا تعریف میشوند و در مقابل عقد صحیح قرار میگیرند اما حنیفه بین عقد فاسد و باطل فرق نهادهاند و در عقد فاسد قبض را موجب تملک مورد معامله میدانند.
در قسمتی از کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی میخوانیم:
یکی از موارد مهمی که در جهت نقض ضمان گیرنده مال مقبوض به عقد فاسد شناخته شده عدم ضمان زوج نسبت به مهر در نکاح فاسد است. به عبارتی در عقد نکاح صحیح، زوج ضامن مهر است اما در نکاح فاسد اگر زوجه مطلع بر فاسد نکاح باشد، زوج ضامن مهر محسوب نمیشود؛ زیرا در این شرایط زن زناکار به حساب میآید و زناکار مهر ندارد.
در این صورت به همچین ایرادی پاسخی داده شده است:
- مورد قاعده عقود معاوضی است که شرایط عقد تحت حمایت و تصرف طرفی که ضامن شده است قرار میگیرد در صورتی که نکاح عضو چنین عقودی به حساب نمیآید.
- عدم ضمان زوج مستند به این دلیل که خارجی میباشد، منافات با اقتضای ذاتی نکاح نسبت به ضمان ندارد.
به این پاسخ چنان ایرادی گرفته شده که ضمان مقبوض به عقد فاسد عام است و شامل هر حالت عقدی حتی نکاح میشود و این که عدم ضمان زوج مستند به این دلیل خارجی است رفع اشکال نمیشود چون که مفاد ضمان مقبوض به عقد فاسد این است که در عقد فاسد، ضمان بالفعل موجود است. از طرفی ضامن مهر در عقد نکاح در مقابل بضع و باقی استمتاعات نیست تا در نکاح فاسد هم وجود داشته باشد اما در مقابل زوجیت است.
سخن پایانی
در این بلاگ به بررسی و معرفی کتاب اثر فساد و بطلان عقد در حقوق کنونی پرداختیم و به تفصیل آثارهای فساد عقد در عقود معوض و غیر معوض اشاره کردیم. از شما تشکر میکنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید. شما عزیزان میتوانید کتابهای مورد نظر خود را از همین سایت (افکار مثبت) به راحتی تهیه و دانلود نمایید.